Copyright © 2010 Ans van Zuijlen Alle rechten voorbehouden
Gratis E-Bulletin met veel tips en praktische informatie over de relatie tussen motorische ontwikkeling en het leren op school. Schrijf je in
Motorische ontwikkeling en ruimtelijke oriëntatie zijn belangrijke leervoorwaarden.
Spelletjes om de grove en fijne motoriek te ontwikkelen met ballen, tolletjes, pittenzakken, ballonnen enz. Spelletjes om een beter lichaamsbesef te ontwikkelen met onder andere lappen, banken, zand, water en de grote bal. Oefeningen met een doolhof en routes lopen op een zelfbedachte hindernisbaan.
Spelen is ook: omgaan met tegenvallers, uitdagingen aangaan, concentreren, vooruitdenken, oplossingen bedenken, samenwerken, vallen en opstaan, strategieën uitdenken. Allemaal voorwaarden om te kunnen leren.
In de praktijk heb ik speciaal materiaal: Tooties. Dit zijn kleine zakjes, een soort pittenzakjes.
In deze zakjes zit echter verschillend materiaal, zodat de kinderen ervaringen kunnen opdoen met licht/zwaar, hard/zacht, snel/langzaam, kleurverschil, materiaalverschil enz.
Het spelen met Tooties geeft veel plezier en ze leren er ontzettend veel van.
Wat doe ik en wat gebeurt er dan?
Wat moet ik doen om de Tootie op die manier te laten gaan?
Wat is mijn actie en wat is de reactie en hoe speel ik daar op in?
Op speelse manier werken de leerlingen zo aan een goed leergedrag en daar hebben zij op school profijt van!
De manier van werken met tooties heb ik geleerd van Thea van Eijk. Zij heeft het materiaal naar Nederland gebracht en doet o.a. onderzoek naar de rol van de motorische ontwikkeling op het leergedrag. Zie het volgende stukje:
De activiteiten van Spelen Moet! zijn erop gericht om de relatie tussen de motorische ontwikkeling van kinderen en hoe goed kinderen leren op de basisschool onder de aandacht van ouders, leerkrachten, beleidsmakers, therapeuten en andere belangstellenden te brengen.
Veel vaardigheden die voor het goed kunnen leren belangrijk zijn moeten samen met de motoriek geleerd worden. Als jonge kinderen leren hun motoriek goed te ontwikkelen, wordt tegelijkertijd het uitermate belangrijke proces van zelfstandig leren en denken ontwikkeld.
Door de manier waarop wij onze maatschappij hebben ingericht, zijn wij en onze kinderen steeds verder van een natuurlijke ontwikkeling af komen staan. Wij kunnen de ontwikkeling van kinderen samen met de ontwikkeling van hun leer- en denkvermogen enorm stimuleren door hen nu heel bewust daarvoor de juiste mogelijkheden en kansen te bieden.
De motoriek vormt de basis voor het hele functioneren en welbevinden van de mens. Is de basis goed dan is er een veel grotere kans dat alles wat daarop verder wordt gebouwd ook goed in balans kan komen.